Kako nastaje proliv? – Hidrafarma

 

KAKO NASTAJE PROLIV?

Uzročnici proliva su bakterije, virusi i paraziti. Danas je poznato preko 40 različitih uzročnika. Oni se prenose direktno sa osobe na osobu, najčešće preko zagađene hrane i vode. U većem delu sveta dijareja ima sezonski karakter, najčešće se javlja leti i zimi. U toku toplih perioda dominiraju bakterijski uzročnici a u hladnom periodu virusni. U Evropi kod dece do 3 godine zabeležene su 0,5-2 epizode proliva po detetu u jednoj godini.
Najčešći uzrok za hospitalizacije u ovoj uzrastnoj dobi najčešči uzrok intrahospitalnih inekcija. U 2009 god. u Svetu od akutne dijareje umrlo 1,1 milion dece do 5 godina i 1,5 miliona odraslih i dece preko 5 godina.
Najčešći izazivači proliva su:
VIRUSI – Rota, Norvo, Adeno, Astra, Influence, Parainfluence
BAKTERIJE – Salmonella, Campilobacter, Shigella, E.coli, Yersinia, Clostridium difficile
PARAZITI – Giardia lamblia, Entamoeba hystolitica, Cryptosporidium parvum Uobičajeni dečiji proliv do pete godine života izazvan je virusima, i to najčešće rotavirusima.
Bakteriološku i virusološku obradu pacijenata sa prolivom ne treba rutinski raditi. Neophodno je raditi kod prisustva krvi u stolici, kod proliva koji traje duže od dve nedelje, kod osoba koje su boravile u inostranstvu i kod sumnje na epidemiju infektivnog proliva.

 

KOMPLIKACIJE PROLIVA!

Jedna od najtežih komplikacija proliva je dehidracija (gubitak tečnosti) koja može biti laka: podrazumeva gubitak 3-5% telesne težine, srednje teška 6-9% telesne težine i teška dehidracija sa gubitkom više od 10% telesne težine. Druga veoma bitna komplikacija proliva je gubitak elektrolita (Na, K) i bikarbonata sa posledičnim povećanjem kiselosti krvi. Osobe sa izraženim gubitkom tečnosti i elktrolita, osećaju zamor, malaksalost, imaju glavobolju, pospani su, imaju osećaj jake žedji, manja deca vriskavo plaču, imaju grčeve utrbuhu a zbog izraženog gubitka kalijuma u krvi može doći i do paralize creva.

NAPOMENA:
Ne koristiti u slučaju edema nastalih usled bubrežnih ili srčanih oštećenja!
Čuvati na temperaturi do 25°C, zaštićeno od svetlosti i vlage.

 

 

Buy now